Zeist tandprothetiek

Tandprothetische Praktijk Spanjer Zeist tel:030-6910375

kunstgebit vragen

De onderstaande vragen hebben betrekking op het klassieke kunstgebit, dat uit de mond te nemen is en bij de onderkaak over de kaakwal heenligt en aan de bovenkant een gehemelte plaat kent van kunststof. De vragen zijn in de volgende onderdelen verdeeld:

  1. Kosten kunstgebit
  2. Kunstgebit vragen algemeen
  3. Kunstgebit onderhoud

Kosten Kunstgebit 

Zorgverzekeraars hebben de kosten voor een nieuw volledig kunstgebit ondergebracht in de basisverzekering. Het eigen risico, (dat gedeelte dat u zelf moet betalen en dit wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld en met u afgerekend) gaat bij iedere uitgave direct in. Heeft u in een bepaald jaar nog niet eerder zorg aangevraagd en is een kunstgebit uw eerste aanspraak op de verzekering, dan moet u eerst het eigen risico afrekenen met de verzekering, zoals u dat ieder jaar doet. Mensen met een laag inkomen en/of een chronische ziekte kunnen recht op compensatie hebben. Voor iedereen anders geldt dat pas boven het eigen risico de basis verzekering ingaat.

kosten kunstgebitNu is het zo dat niet alle zorg voor 100% wordt vergoed en is een wettelijke eigen bijdrage door de wet vastgesteld. Een volledig gebit is zo'n voorbeeld waarbij een eigen bijdrage van 25% is vastgesteld. Van de totale rekening (na aftrek van het eigen risico) wordt 75% vergoed uit de basisverzekering. Deze 75% krijgt u van de verzekering uitgekeerd als vergoeding.

Heeft u al meer zorg afgenomen en is het eigen risico al helemaal voldaan, dan betaalt u alleen de eigen bijdrage: 25% van de totale rekening. Zo niet, dan betaalt u eerst het eigen risico en daarna 25% van het overgebleven restant van de rekening.
Bent u naast de basisverzekering ook aanvullend verzekerd voor tandzorg, dan dekt deze verzekering soms de zorg die niet door de basisverzekering wordt afgedekt. Deze aanvullende verzekering is per maatschappij verschillend ingevuld en ook het bedrag dat u vergoed krijgt van de eigen bijdrage 

Bij mij worden alle nota’s door een extern bedrijf(Fa-med) behandeld. Dit bedrijf kijkt eerst voor u bij uw eigen zorgverzekeraar wat u vergoedt krijgt. Dit betekent voor u dat u maar van een partij een rekening krijgt.

Algemene vragen Kunstgebit

Oorzaak Kunstgebit
Waardoor komt het dat je een kunstgebit nodig hebt? Het komt voor dat mensen al heel lang niet naar de tandarts zijn geweest en daardoor een kunstgebit  moeten nemen. Het kan ook door ziekte, medicijngebruik of een ongeluk komen. Hoe de situatie ook is ontstaan, we kijken met u naar de beste oplossing. De oorzaak is dan niet belangrijk en ik maak het nog wel eens mee dat mensen langer wegblijven dan goed is omdat ze zich schamen voor de oorzaak. Dat is jammer en niet nodig.

Wennen
Hoe wen ik aan een kunstgebit? Een eerste kunstgebit vraagt de nodige gewenning. Dat is niet altijd prettig maar u moet hier doorheen. Ook bij een vervanging van een oud kunstgebit kan het nieuwe kunstgebit weer wat aanpassingen van u vragen.

Handigheid
Ik krijg mijn nieuwe kunstgebit niet (goed) uit. Als u uw kunstgebit niet gemakkelijk uitkrijgt, heeft het een uitstekende pasvorm. Dat is fijn voor u, want daardoor heeft u veel controle over uw kunstgebit. Er is en handigheidje waardoor u het gebit toch uit kunt nemen. Door met water uw mond te spoelen, wordt het vacuüm tussen het gebit en het tandvlees in de mond opgelost en neemt u uw gebit gemakkelijk uit.

Vast voedsel
Mag ik vast voedsel eten met een nieuw kunstgebit?  Een van de belangrijkste functies van uw gebit is het kauwen van uw voedsel in de mond. Met het nieuwe gebit voelt dat eerst waarschijnlijk wat onwennig. Het eten gaat daarom in het begin wat anders. U eet mogelijk wat ongemakkelijker en voorzichtiger.
Het is echter helemaal niet nodig om vloeibaar voedsel te eten. U merkt zelf het beste wat wel en niet kan en mag direct alles proberen te eten. Gaat dat niet gemakkelijk, eet dan de eerste paar dagen wat zachter voedsel. Probeer wel zo snel mogelijk uw normale eetpatroon weer op te pakken. Blijft dat moeilijk, neem dan contact met mij op voor advies. Na verloop van tijd kunt u ook wel weer een appel eten. Maar denk eraan dat grote stukken voedsel afbijten lastig blijft en dat daardoor een kunstgebit stuk kan gaan.

Andere smaak 
Hoe komt het dat mijn eten niet of anders lijkt te smaken? In het begin kan het voorkomen dat uw smaakbeleving door de nieuwe prothese iets afneemt. Uw smaakt herstelt zich vaak na korte tijd wel weer. 

Droge of natte mond
Sinds ik een nieuw kunstgebit heb, loopt er speeksel uit mijn mond of heb ik een droge mond. Het is mogelijk dat u last heeft van teveel of juist te weinig speeksel in uw mond. Dit is een vaak voorkomend probleem dat altijd na enige tijd weer verdwijnt.

Praten
Hoe komt het toch dat ik niet meer duidelijk spreek en mensen mij niet goed meer kunnen verstaan? Het nieuwe kunstgebit kan uw spraak enige tijd moeilijker maken. Vooral harde klanken zoals de s of t kunnen in het begin problemen geven. Dat gaat na enkele dagen vaak al veel beter. 

Gezichtsuitdrukking
Mijn gezicht lijkt wel iets dikker te zijn geworden. Het kan zijn dat door de nieuwe prothese de bovenlip wat voller lijkt. Dat komt omdat er in uw mond een extra laagje is gekomen van de prothese. Hieraan zult u snel wennen en na verloop van tijd zal u dit minder opvallen.

Pijn
Het dragen van mijn nieuwe kunstgebit is pijnlijk. Het dragen van een kunstgebit kan in het begin best vervelend zijn. Deze pijn ontstaat na een paar dagen en het lijkt of de binnenkant van uw mond wat strakker aanvoelt. Hoewel daardoor de pasvorm wat afneemt, raden wij u aan om niet zelf aanpassingen te gaan doen. Neem altijd contact met mij op, want vaak kan ik u door een eenvoudige correctie van het gebit van de pijn afhelpen. Het beste moment is nadat u het gebit een week gedragen heeft, omdat ik anders niet goed kan constateren waar de pijnlijke locatie is. Dat betekent niet dat u onnodig lang met pijn moet rondlopen. Dus ook wanneer u na twee dagen last heeft van een drukplekje, kunt u mij bellen voor een oplossing. Nazorg vind ik erg belangrijk.

Spierpijn
Kan ik spierpijn hebben in mijn kauwspieren? Doordat in uw mond met het nieuwe gebit erin de kiezen elkaar eerder raken is er een verandering in de mond als het om het kauwen gaat. Daar moeten uw spieren aan wennen, waardoor u de kauwspieren kunt voelen. Ik adviseer het gebit te blijven dragen, hoewel deze spierpijn erg vervelend kan zijn, dan is de periode dat u er last van heeft het kortst. Bij blijvende problemen zoek ik, samen met u een oplossing.

Tong
Waarom ligt mijn ondergebit soms los in mijn mond? De onderkaak prothese kan van zijn plaats worden geduwd als u een erg beweeglijke tong heeft. De tongspier is een hele sterke spier en is in staat het ondergebit weg te duwen.

Onderhoud tips Kunstgebit

Reiniging
Om uw gebit of prothese in goede conditie te houden is het belangrijk dat u zorgt voor goed onderhoud en een goede reiniging. Hoe kunt u dat het beste doen? Hieronder vindt u enkele tips. Als u nog vragen heeft over onderhoud of reiniging neem dan contact met mij op, want ik beantwoord uw vragen met plezier.

Tandsteen zit meestal aan de binnenzijde van het ondergebit en aan de zijkanten bij het bovengebit. Dit is erg moeilijk te verwijderen. Een handigheidje is om het kunstgebit een hele nacht in een bekertje pure keukenazijn te leggen. Gebruik geen andere bijtende middelen en ga ook zeker NIET krabben met een scherp voorwerp. Hiermee beschadigt u de prothese.

Het materiaal van een kunstgebit of gebitsprothese kan door bepaalde reinigingsmiddelen worden aangetast. Gewone tandpasta schuurt het materiaal licht, waardoor vuil en bacteriën zich meer aan de prothese hechten, dan zonder poetsen met tandpasta. De opruwing kan tot irritatie van het tandvlees leiden of een slechte adem veroorzaken.
Voor het reinigen adviseer ik Ecosym, dit is een niet agressief middel, ontwikkeld door een Nederlandse Tandprotheticus. Ecosym reinigt grondig zonder het materiaal aan te tasten, dit komt de levensduur van uw prothese ten goede. Ook de gezondheid van de mond en met name die van het tandvlees verbeteren door het gebruik ervan. Wanneer u niet veel last heeft van aanslag, kunt u de prothese ook dagelijks afborstelen met wat afwasmiddel en voor de grondige reiniging eens in de zoveel tijd een specifiek middel zoals Ecosym.

Maakt u uw kunstgebit schoon boven de wastafel? Zorg dan dat het niet kan breken doordat het in de harde wasbak valt; leg er een handdoek in of zet er een laagje water in. Dan voorkomt u schade!
Wij raden aan het gebit ’s nachts uit te doen en in een bakje met water te leggen om uitdroging van uw kunstgebit te voorkomen. 

Een schoon gebit, geeft een stralende lach.

Reiniging voor een frisse adem !