Zeist tandprothetiek

Tandprothetische Praktijk Spanjer Zeist tel:030-6910375

reparatie kunstgebit

Kunstgebit reparatie nodig?

Om te voorkomen dat u voor deze vraag komt te staan, kunt u jaarlijks bij ons op controle komen. Dan kijken wij of u een reparatie of opvulling nodig heeft, of dat u misschien in aanmerking komt voor een geheel nieuw kunstgebit. Veel mensen ervaren deze regelmatige controle als erg prettig, omdat zij zo zeker weten dat hun mond in de best mogelijke conditie blijft. Voor een drager van een kunstgebit is dit essentieel. De mond en dan met name de kaakwal ondersteunt het kunstgebit. Als deze ondersteuning wegvalt, gaat het kunstgebit los in de mond zitten met alle gevolgen van dien. Wij helpen u met een reparatie of opvulling zo snel we kunnen; als het kan doen we dit werk dezelfde dag nog. In een aantal gevallen, kunt u zelfs even wachten en uw gebit direct weer indoen/ Zorg dus altijd dat uw kunstgebit lekker zit!

Welke Kunstgebit reparaties zijn mogelijk?

Ik hoor nogal eens van mensen de vraag of hun kunstgebit nog gerepareerd kan worden. Ook denken sommigen dat een kunstgebit in kwaliteit achteruit gaat na een reparatie. Als uw kunstgebit gerepareerd moet worden dan zorgen wij ervoor dat het resultaat zo dicht mogelijk bij de vroegere situatie ligt, als nog mogelijk is. Het is belangrijk om te weten waardoor de reparatie is ontstaan; heeft een ongelukje plaatsgevonden of heeft het ermee te maken dat uw kunstgebit al wat ouder is? Is uw kunstgebit gebroken door een ongelukje dan is er waarschijnlijk sprake van een scherpe schone breuk. In dat geval is het vrij gemakkelijk om uw kunstgebit weer te maken en in vrijwel de oude staat terug te brengen. Tenminste voor mij als tandprotheticus met de juiste hulmiddelen. Reparatie wordt vaak sterk bemoeilijkt, zo niet onmogelijk gemaakt als mensen zelf hebben geprobeerd om hun kunstgebit te repareren. Daar moet u dus niet aan beginnen!

Op uw vraag of een kunstgebit te repareren is, zeg ik altijd JA. Maar de eigenlijke vraag is hoe effectief een reparatie eigenlijk zal zijn. We zullen u daarover met plezier en eerlijk informeren. Zodat u er altijd zeker van kunt zijn dat uw kunstgebit goed is.
Niet alleen voor volledige- of implantaatgedragen protheses kunt u bij de Tandprotheticus terecht, maar ook voor:
  • een adviserend consult;
  • rebasen (nieuwe voering of opvulling) van de onder- en/of boven prothese;
  • reparaties

Reparaties & aanpassingen Kunstgebit

Consult; Voor een consult wordt u verzocht vooraf een afspraak te maken. We hebben dan de tijd voor u.

Rebasen; Wanneer u een rebase (nieuwe voering) in uw gebitsprothese wilt, maakt de Tandprotheticus een afspraak met u in de ochtend tussen 9.00 uur en 10.00 uur. U zult dan de rest van de dag zonder prothese zijn. Aan het eind van de dag tussen 16.00 uur en 17.00 uur heeft u de tweede afspraak en kunt u de prothese, voorzien van een nieuwe voering, weer passen en meenemen.

Reparaties; Soms is het mogelijk om te wachten terwijl de reparatie aan het gebit direct wordt uitgevoerd. Afhankelijk van de werkvoorraad kunt u de prothese ook achter laten en deze later op de dag weer ophalen.




Kunstgebit oud

Heeft u al een aantal jaren een kunstgebit dan is het heel goed mogelijk dat er slijtage is opgetreden waardoor het slechter is gaan zitten. Ook kan men het kunstgebit niet goed hebben gebruikt, waardoor het stuk is gegaan. Dan kan ik uw gebit repareren, maar daarmee krijgt u natuurlijk geen nieuw kunstgebit. De oude conditie blijft bestaan en u krijgt door deze reparatie wat meer tijd voordat u een nieuw gebit moet aanschaffen.
Bij slijtage reparaties moet u zich dus altijd goed voor ogen houden dat eenzelfde incident gemakkelijk weer kan optreden, omdat de reden ervan niet is weggenomen door de reparatie.

Een reparatie gaat meestal snel en we gebruiken dit ook nog wel eens om de wachttijd totdat het nieuwe kunstgebit klaar is, te overbruggen.

Kunstgebit stuk bij dragen

In het geval dat uw kunstgebit brak terwijl u het droeg, moeten we beslist achterhalen wat daarvan de reden was. Het kan zijn dat er iets afbreekt omdat de kaken niet meer goed sluiten of doordat u te hard hebt gebeten op iets. Heeft u alleen een onder- of bovenkunstgebit dan kan zelfs een natuurlijke tand er de oorzaak van zijn dat een deel van het kunstgebit afbreekt. 

Soms kan het oude gebit nog aangepast worden aan uw mond. Dan wordt het defect weggeslepen zodat het geen druk meer veroorzaakt. Toch moet u ook dan in uw achterhoofd houden dat het gebit vervangen moet worden.

Maar het kan ook zijn dat de hele basis breekt omdat er minder ruimte in uw mond gebleven is. Uw mond verandert in de tijd en een kunstgebit blijft hetzelfde en dat geeft in sommige gevallen frictie. 

Kunstgebit versleten

In een aantal gevallen is de situatie simpel zo dat het kunstgebit versleten is en er een einde gekomen is aan de levensverwachting. U dient dit gebit dan te vervangen door een nieuw exemplaar. Wij adviseren iedere 5 tot 7 jaar uw kunstgebit te vervangen omdat uw mond en kaak veranderen. Jaarlijkse controle momenten maken dat u zeker bent van een goede mondsituatie. Net zoals u vroeger een halfjaarlijkse controle bij uw tandarts liet uitvoeren, gaat u met een kunstgebit jaarlijks naar de tandprotheticus. U bent bij mij van harte welkom!