Zeist tandprothetiek

Tandprothetische Praktijk Spanjer Zeist tel:030-6910375

Kunstgebit behandelplan

Geweldig nieuw kunstgebit is geen probleem!

Als u de beslissing heeft genomen een kunstgebit aan te schaffen, dan komt u op de tandprothetische praktijk voor uw behandeling. Bij een volledige prothese komt u in de regel vijf keer voor een afspraak. We gaan er vanuit dat uw besluit al vaststaat en de ondersteuning daarin al heeft plaatsgevonden in een eerdere ontmoeting. Sommige mensen komen pas bij ons als ze zeker zijn over de aanschaf van een kunstgebit.


Afspraak 1 Volledig Kunstgebit Intakegesprek

Tijdens ons eerste gesprek luister ik naar uw klachten en wensen voor zover dat nog niet heeft plaatsgehad. De Tandprotheticus noteert uw gegevens, eventueel maak ik notitie van uw medicijn gebruik en de situatie van uw mond, bekijk en beoordeel ik op de mogelijkheden. Uw wensen en verwachtingen moeten daarmee in overeenstemming zijn. 

Vervolgens wordt de eerste afdruk van uw kaak gemaakt. Dit noemt men ook wel eens 'happen'. Sommige mensen vinden dit een naar gevoel in de mond, maar met de nieuwe pasta's is dit niet meer te vergelijken met hoe dit vroeger voelde toen u b.v. voor een beugel moest passen als kind. Afspraak 2 Volledig Kunstgebit

Bij de tweede afspraak maken we de definitieve afdruk. Met behulp van individuele lepels worden de definitieve afdrukken van uw beide kaakdelen gemaakt. 

Hierdoor kan ik de randlengte en de pasvorm van de prothese heel precies vastleggen. Dit is belangrijk om het draagcomfort van uw kunstgebit te kunnen garanderen. 


Afspraak 3 Volledig Kunstgebit

kunstgebit kleur

Onze derde ontmoeting is heel belangrijk; het gaat om de esthetische kenmerken. Uw nieuwe kunstgebit moet passen bij uw gezicht en de kleur en vorm van uw tanden van dit moment; tenzij u natuurlijk een andere kleur zou willen hebben. De meeste mensen willen best graag een tintje wittere tanden, maar de kleur moet niet zoveel afwijken dat het anderen gaat opvallen. U kiest uw kleur bij mij zelf, maar ik geef u wel advies daarin. In deze zitting wordt ook uw beet bepaald. Als we hiermee klaar zijn heb ik alle gegevens om voor u een proef prothese te maken. Soms vraag ik u om een foto van uw gezicht waar uw eigen gebit duidelijk zichtbaar op is. Ik streef samen met u naar een zo natuurlijk mogelijk eindresultaat.

Afspraak 4 Volledig Kunstgebit

Nu komt u terug voor het passen en beoordelen van uw proef kunstgebit. We kijken samen of het gebit netjes in de mond staat en of alles past. Eventuele correcties kunnen we nu nog doorvoeren zodat alles wordt aangepast aan uw wensen. Pas wanneer de proefprothese goed is en alles in orde is, wordt het definitieve kunstgebit voor u gemaakt. We gaan voor het maximaal haalbare in uw situatie!

                   

Afspraak 5 Volledig Kunstgebit

Nu vindt de aflevering van uw kunstgebit plaats en ziet u het uiteindelijke resultaat. U krijgt uitgebreid uitleg over het plaatsen en verzorgen van het gebit en welke verzorgingsproducten uw kunstgebit vraagt. Niet altijd weten mensen dat ook de mond verzorgd moet worden als men een kunstgebit draagt. Ik hoor nogal eens 'dan zijn we er ook helemaal vanaf'. Niets is minder waar. U neemt uw kunstgebit weliswaar uit uw mond om de tandprothese te poetsen, maar ook uw mond zelf moet gereinigd en gestimuleerd worden.

Dit is de laatste afspraak, maar uiteraard kunt u altijd bij mij terecht met vragen, opmerkingen of andere zaken die met uw gebit te maken hebben. U hoeft zich nooit bezwaard te voelen als u contact met mij opneemt, want ik help u met plezier. Het wil nog wel eens zo zijn dat de plaatsing van uw kunstgebit vooral de eerste tijd voor problemen zorgt, zoals pijn, moeilijkheden bij het kauwen en/of bij het praten. Zoals u van mij gewend bent ondertussen, begeleidt ik u ook tijdens deze lastige beginperiode. Voor het daadwerkelijk verhelpen van pijnplekken kunt u doorgaans binnen 1 dag terecht en maak ik zo snel mogelijk tijd voor u.

Kunstgebit genot!

Met uw nieuwe kunstgebit gaat u verder door het leven. Informatie over wat een gebit aan onderhoud vraagt heeft u van mij meegekregen. Ik adviseer u om jaarlijks uw gebit even door mij te laten controleren, zodat het zo lang mogelijk meegaat en u de comfortabele draageigenschappen behoudt. In een gevoelige mond kunnen drukplekjes uw mondslijmvlies b.v. beschadigen waardoor uw kaak gaat slinken. U wilt natuurlijk de prettige eigenschappen behouden dus daarom moet u eventjes langskomen om te laten beoordelen wat het best gedaan kan worden. We zorgen samen dat uw kunstgebit een genot is!